Vrijwilliger van de maand

Vrijwilligers: Het goud van onze samenleving!

Vrijwilligerswerk is onbetaald werk, maar kent vele andere vormen van beloning zoals waardering, erkenning en het vergroten van je netwerk. Vrijwilligers worden niet betaald; niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn!

Het Vrijwilligerspunt is trots op alle vrijwilligers in de gemeente Dalfsen. Er zijn prachtige voorbeelden van mensen die ongelooflijk blij zijn met de dingen die een vrijwilliger voor hen doet. Het is echter ook een verrijking voor de vrijwilliger zelf. Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt iedere maand (ingaande juli 2017) een vrijwilliger van de maand geselecteerd en in het zonnetje gezet.

 

De vrijwilliger van de maand maart is: Calien Meijer.

Calien is uitgeroepen tot vrijwilliger van de maand. Ze is 19 jaar oud en zet zich vooral in voor het jongerenwerk in de gemeente Dalfsen.

Al ruim een jaar is Calien actief bij het Jongerencentrum in Dalfsen en in Lemelerveld. Ze is zelf begonnen als bezoeker van het Jongerencentrum toen het nog op de oude locatie zat. In het nieuwe Jongerencentrum in de Trefkoele+ vond Calien het erg gezellig en zo is ze ‘blijven plakken’.

Bij activiteiten van het Jongerencentrum roept Peter Roelofs, jongerenwerker bij Saam Welzijn, regelmatig de hulp in van de oudste jongeren die er op bezoek komen. Op die manier is Calien in het vrijwilligerswerk bij het Jongerencentrum gerold. Zo hielp ze het afgelopen jaar mee aan het project ‘Koffie en Taal’ op vrijdagavond. Een avond voor statushouders uit Dalfsen. Hun kinderen worden opgevangen in het Jongerencentrum zodat de ouders rustig de Nederlandse taal kunnen oefenen. Calien doet de opleiding “Kinderopvang” dus dit vrijwilligerswerk past helemaal in haar straatje. Zo doet ze wat ze leuk vindt én doet tegelijkertijd ervaring op!

Op die manier heeft ze ook Kiona Koers van Saam Welzijn ontmoet. Kiona organiseert regelmatig activiteiten in Lemelerveld waarbij ze de hulp van Calien inroept. Zo heeft Calien geholpen bij een disco voor mensen met een beperking en bij het kindercarnaval. ‘Ontzettend leuk om te doen en je bezorgt een ander een leuke avond’, aldus Calien. Ze vervolgt: ‘vrijwilligerswerk doe je natuurlijk omdat je het leuk vindt om te doen, maar vooral om een ander te helpen! Daar draait het tenslotte om in onze samenleving’.

Calien steekt graag de handen uit de mouwen en is niet bang om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ze heeft zelfs plannen om met een groep mee te gaan naar Zuid-Afrika om daar te helpen! En natuurlijk staat ook het Oranjefeest dit jaar weer op het programma; afgelopen jaar heeft ze ook geholpen bij het opbouwen en klaar zetten.

Sinds een aantal maanden doet ze ook vrijwilligerswerk voor de kerk. Om de week op de vrijdagavond helpt ze bij de kinderbijeenkomsten. Ze lezen uit de bijbel en doen daarna een activiteit; een spel of knutselen. Calien vindt het erg leuk om op deze manier de basisschoolkinderen te begeleiden.

Calein adviseert iedereen, jong of oud, die twijfelt om vrijwilligerswerk te doen om gewoon eens mee te lopen. Ze geeft aan; ‘als je iets op het oog hebt, draai eens mee, dan kun je ervaren of je het leuk vindt om te doen’!

 

 

Tekst en foto: Eva Salari

 

 

 

 

 


direct aanmelden als vrijwilliger